Nederlands
Oplossingen Industrieën Succesverhalen Kennisbank Over ons
Contact
Contact AMCSBrochures
Blog maart 2022 Updated juli 2022

Hoe wordt de logistieke wereld beïnvloed door globalisering?

Of het nu gaat om het opzetten van meerdere faciliteiten op strategische internationale locaties of het opbouwen van zakelijke allianties met buitenlandse leveranciers, productiebedrijven over de hele wereld omarmen echt globalisering.

Brochure downloaden

Conor Dowd

AMCS Director of Product Marketing

Welke invloed heeft globalisering op logistiek?

De globalisering van de handel is een van de drijvende krachten van de wereldeconomie in deze eeuw die het inkomensniveau in snel ontwikkelende landen verhoogt en een onderling verbonden mondiaal handelssysteem creëert.

In de afgelopen jaren is de trend van toenemende globalisering getest door de impact van de COVID-pandemie op internationale toeleveringsketens die leiden tot goederentekorten en prijspieken en dit heeft op zijn beurt de focus gelegd op de veerkracht van deze toeleveringsketens.

We leven echter nog steeds in een onderling verbonden wereld waar fabrikanten grondstoffen uit veel verschillende landen en regio's betrekken.

In toenemende mate kijken regeringen naar het toenemende gebruik en de stroom van gerecyclede materialen in verschillende regio's, vooral door beleid zoals belastingen op plastic verpakkingen en andere prikkels om waardevolle hulpbronnen lokaal voor nationale fabrikanten te behouden.

Met consumenten- en industriële goederen die in meerdere landen worden vervaardigd, met onderdelen en grondstoffen afkomstig uit verschillende andere landen, moet de recyclingmarkt fungeren als een integraal onderdeel van de toeleveringsketen. Dit betekent dat u moet begrijpen hoe u de huidige trends die ten grondslag liggen aan globalisering kunt begrijpen, zodat u uw recyclinglogistiek efficiënt kunt beheren.

Wat zijn de vijf factoren die verandering teweegbrengen?

De globalisering van de recyclinghandel is in beweging met meerdere factoren die zowel de groei als de richting bepalen.

In Noord-Amerika en Europa reageren grote bedrijven ook op deze druk door te investeren in recyclingoplossingen in of dichter bij hun thuismarkten.

"We merken dat grote bedrijven hun productie dichter bij de grenzen van Europa verplaatsen, wat een voorkeur toont voor het Midden-Oosten boven Azië. Ik heb nearshoring geïdentificeerd als een duidelijke trend in de logistieke sector vanwege de coronapandemie", zegt Pierre Timmermans, lid van de raad van bestuur van DB Cargo voor verkoop.

"Zo is de aanvoer van basisgoederen ook tijdens de pandemie verzekerd."

In de recyclingsector is deze trend voor nearshoring ook gedreven door wereldwijde wetgeving. Nieuwe regels onder het Verdrag van Bazel zorgden er bijvoorbeeld voor dat veel kunststoffen alleen zonder kennisgeving tussen OESO-landen konden worden verhandeld. In Europa heeft dit in feite betekend dat de handel in kunststoffen tussen andere Europese landen en Turkije plaatsvindt.

De impact van wetgeving om recycling dicht bij de bron te bevorderen, heeft ook invloed op de wereldwijde materiaalstromen.

De voorgestelde wijzigingen van de Europese Unie in de verordeningen betreffende de overbrenging van afvalstoffen zullen bijvoorbeeld de handel met andere niet-EU-landen moeilijk, zo niet onmogelijk maken. Organisaties zoals EuRIC (European Recycling Industries Confederation) lobbyen voor maatregelen die illegale export bestraffen, zonder de wereldwijde handel in gerecyclede materialen als onderdeel van de circulaire economie te ontmantelen.

Bestemmingslanden voor recyclaat verhogen ook handelsbelemmeringen om lokale materialen voor hun eigen productiesector veilig te stellen en ervoor te zorgen dat de gerecycleerde grondstoffen die ze ontvangen van hogere kwaliteit zijn.

De gevolgen van de COVID-pandemie blijven de wereldwijde recyclingstromen uitdagen, wat heeft geleid tot druk in de toeleveringsketen, zoals overbelaste havens, scheepslogjams, verhoogde vrachttarieven en tekorten in zeecontainers.

Deze problemen zijn de afgelopen maanden verder verergerd door de piek van de energieprijzen en de impact van de oorlog in Oekraïne.

Het potentieel van een unieke gebeurtenis zoals het Evergreen-schip dat het Suezkanaal blokkeert, kan illustreren hoe kwetsbaar en kwetsbaar de wereldwijde logistiek is voor kleine verstoringen die over de wereldhandel stromen.

Bovendien zijn de vrachtkosten enorm gestegen omdat de vraag zich na COVID sterk heeft hersteld en dit wordt geïllustreerd door het feit dat de gemiddelde kosten van het verzenden van een grote 40-voet zeecontainer in 2022 meer dan $ 10.000 bedragen, vergeleken met $ 2500 een jaar geleden.

De milieu-impact van de wereldwijde scheepvaart is scherp in beeld gekomen in de strijd tegen klimaatverandering. The Economist schat dat de wereldwijde scheepvaart verantwoordelijk is voor 2,7% van de wereldwijde CO2-uitstoot en dat de sector onder druk staat om koolstofvrij te worden met een verschuiving naar meer efficiëntie en schonere brandstoffen.

Bovendien worden de waardeketens en de richting van hulpbronnenstromen van de wereldeconomie opnieuw getrokken met de groei van de vraag naar opkomende markten met

Adviesbureau McKinsey schat dat twee derde van 's werelds geproduceerde goederen tegen 2025 zal worden verbruikt door opkomende markten, met producten zoals auto's, bouwproducten en machines voorop.

Tegen 2030 zullen ontwikkelingslanden naar verwachting goed zijn voor meer dan de helft van alle wereldwijde consumptie.

De opkomende circulaire economie is een antwoord op deze groeiende vraag naar onze eindige planeetbronnen door ernaar te streven waardevolle hulpbronnen in omloop te houden tegen hun hoogste waarde en weg te gaan van ons verspillende lineaire model van nemen, maken en weggooien.

Digitalisering is een manier om de wereldwijde handelskansen te grijpen en enkele van de uitdagingen bij export te bestrijden. Het stelt bedrijven die gerecyclede materialen exporteren in staat om volledig te begrijpen welke materialen ze hebben, de kwaliteit ervan, waar het zich bevindt, en ervoor te zorgen dat er papierwerk is voor regelgevende en douaneautoriteiten.

Inderdaad, fabrikanten wereldwijd digitaliseren hun processen om ervoor te zorgen dat ze de levering van grondstoffen en componenten hebben die ze nodig hebben. Om de recyclingsector deel te laten uitmaken van dit proces, moet het overeenkomen met de digitale methoden die leveranciers van nieuwe grondstoffen gebruiken om met hun klanten samen te werken.

Dit betekent investeren in technologieën om supply chains te volgen, digitale voorraadprognoses en -verzending introduceren en uitgebreide capaciteitsplanning implementeren. Dit zijn tools die het AMCS Platform aanbiedt voor de recyclingsector.

Het potentieel van kunstmatige intelligentie en machine learning om wereldwijde logistiek te automatiseren en te digitaliseren is opwindend omdat het deel kan uitmaken van de oplossing om de wereldwijde congestie van de toeleveringsketen te verminderen en de vrachtkosten te verlagen.

Inderdaad, digitalisering van logistiek en supply chains werd ondersteund door het World Trade Organization Global Supply Chains Forum. Tijdens het evenement voegde john Denton, secretaris-generaal van de Internationale Kamer van Koophandel, eraan toe: "Als je veerkracht wilt, moet je zorgen voor toegang tot digitale vaardigheden, maar ook digitale platforms.

Waarom en waar zou je moeten digitaliseren om de kansen te grijpen?

Investeren in globalisering

Wereldwijde logistieke patronen voor recycling veranderen. Of dat nu de trend is voor onshoring in het Globale Noorden, of de snelle economische groei van bepaalde Economieën van het Zuiden, vraag en aanbod druk voor eindige hulpbronnen zal wereldwijd blijven.

Die recycling- en afvalbeheerbedrijven die duidelijke gegevens over hun voorraden hebben, sterke informatie over kooppatronen van klanten, valutaschommelingen begrijpen en software hebben die is ontworpen om de handel te maximaliseren, zullen een duidelijk voordeel hebben als het gaat om het nemen van de kansen die globalisering biedt.

Hoewel de COVID-pandemie en de crisis in Oekraïne de toeleveringsketens hebben getest, heeft het ook aangetoond dat er behoefte is aan investeringen in innovatieve technologieën die ervoor zorgen dat het gebruik van hulpbronnen wordt gemaximaliseerd in een geglobaliseerde en economisch groeiende wereld.

Lees hier meer over hoe enkele van 's werelds grootste recyclaathandelsbedrijven hun wereldwijde recyclinglogistiek hebben gedigitaliseerd met het AMCS Recycling Platform. 

Download onze routeplannerbrochure hieronder om te leren hoe u de planningstijd en brandstofkosten kunt verminderen.

Brochure downloaden

Bekijk amcs route optimalisatie video

Routeplanner Brochure

Download de routeplannerbrochure om erachter te komen hoe routeoptimalisatie het aantal kilometers kan verminderen, de rijtijd kan minimaliseren en de CO2-uitstoot met maximaal 25% kan verminderen.

Brochure downloaden

Deel dit op:

Facebook X LinkedIn

Resources

Webinar

Innovaties in de circulaire economie: AI in Grondstoffenbeheer

Evenement

ESG Europe Summit

Evenement

Innovatie en duurzaamheid voor een circulaire economie

Bekijk andere resources

Vraag een Routeplanner demo aan

Ontdek hoe AMCS Route Planner kosten kan verlagen en winst kan maximaliseren met geautomatiseerde hoofdrouteplanning en dynamische optimalisatie.

Vraag een demo aan
DEMO

Vraag een demo aan om te ontdekken hoe onze softwareoplossingen groei en duurzaamheid binnen uw organisatie kunnen stimuleren.

Exploreren Carrières Oplossingen Weg Privacy Statement Impressum Blijf op de hoogte Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Volg ons op