Nederlands
Oplossingen Industrieën Succesverhalen Kennisbank Over ons
Contact
Contact AMCSBrochures
Blog september 2020 Updated juli 2023

Hoe technologie helpt om het welzijn en de gezondheid van dieren tijdens transport te verbeteren

Gezonde en stressvrije dieren. Tijdens het transport is er niets belangrijker voor vee. De hele tijd goed doen is van een absolute prioriteit. De transporttijd wordt bepaald door het tijdsbestek dat de dieren in staat stelt om op de vrachtwagen te zijn. State-of-the-art technologieën maken het mogelijk om de transporttijd tot een minimum te beperken en daarmee de gezondheid en het welzijn van de dieren tijdens hun doorvoer te verbeteren.

Vraag een demo aan

Jan Tønder

Intelligent Optimization Solution Advisor

Gezonde en stressvrije dieren. Tijdens het transport is er niets belangrijker voor vee.

De hele tijd goed doen is van een absolute prioriteit. De transporttijd wordt bepaald door het tijdsbestek dat de dieren in staat stelt om op de vrachtwagen te zijn. State-of-the-art technologieën maken het mogelijk om de transporttijd tot een minimum te beperken en daarmee de gezondheid en het welzijn van de dieren tijdens hun doorvoer te verbeteren.

De EU-regelgeving inzake het welzijn van dieren tijdens het transport schrijft voor dat zowel vervoerders als boeren de wettelijke verantwoordelijkheid hebben om ervoor te zorgen dat hun dieren worden vervoerd op een manier die hen geen letsel of onnodig lijden veroorzaakt. Het Europees recht is van toepassing op alle levende, gewervelde dieren die om economische redenen worden vervoerd. Lokale autoriteiten hebben de primaire verantwoordelijkheid voor het handhaven van de regels om dieren te beschermen tijdens het transport.

De regels variëren afhankelijk van de reisduur of -duur. Welzijnsregels tijdens het transport vereisen onder andere dat dieren geschikt zijn om te reizen en ze worden regelmatig gecontroleerd. Alle ritten moeten worden geregistreerd (datum, tijd, duur, enz.). Er zijn verschillende vereisten voor reizen tot en met 8 uur voor transportdocumenten en voertuigen voor dierentransport.

Daarnaast worden ook soortspecifieke eisen gesteld om het welzijn en de gezondheid van dieren tijdens het transport te garanderen. In de regels is ook vastgelegd welke verschillende soorten dieren samen vervoerd mogen worden zoals koeien, kippen of varkens. Bestuurder en handlers moeten competent zijn en mogen geen geweld of methoden gebruiken die angst, letsel of lijden kunnen veroorzaken.

Transporttijd tot een minimum beperken

Om ervoor te zorgen dat dierbewegingen binnen de wet vallen, bevelen EU-maatregelen aan om reizen grondig te plannen en de duur tot een minimum te beperken. Transporttijd is de tijd van vertrek tot aankomst op de bestemming, inclusief stops en laden en lossen. Wat de transporttijden betreft, is er een verschil tussen het vervoer van fokdieren of de slacht.

De planning van het vervoer van slachtdieren wordt onder andere bepaald door de productieplanning van het slachthuis – hoeveel dieren kan het slachthuis op een bepaald moment slachten?

Fokdieren worden daarom tussen bedrijven vervoerd, de planning voor deze reizen wordt bepaald door verschillende factoren, zoals het coördineren van de bezoektijden op de verschillende bedrijven en de regels voor het gecombineerd vervoer van verschillende soorten. Daarnaast zijn er ook regels voor jonge dieren die nog niet volgroeid zijn. Als dit van toepassing is, verandert dit de specificaties van de transportvereisten en als gevolg daarvan de planning van het transport.

Het vervoer van specifieke ziekteverwekkende dieren verzekeren

Om het transport van specifieke pathogeenvrije (SPF) dieren te garanderen, is er een zeer strikte set planningsregels als het gaat om gezondheid. Deze regels moeten worden gevolgd en het is een vereiste procedure om de SPF-regels te implementeren in een Transaction Process System (TPS). De planner wordt op de hoogte gebracht wanneer regels worden overtreden of transport wordt geblokkeerd als de overtreding te ernstig is. Over het algemeen definiëren de regels een toegestane volgorde van bezoeken op een gedeeltelijke reis en op een reis, inclusief quarantaine (12/24 uur), gezondheidsvoorschriften, laden en lossen van de dieren en de gedefinieerde controlegroep.

Er zijn verschillende fasen van de gezondheidsfase variërend van stadium 1 (negatief getest op een ziekte) tot stadium 5 (positief getest op een ziekte). Op basis van de ziektestatussen voor elke klant wordt een gezondheidsprofiel gedefinieerd. De gezondheidsstatus '111115111115' betekent bijvoorbeeld dat de klant positief wordt getest op twee ziekten en negatief op alle andere.

Tijdens het transport wordt ook een gezondheidsprofiel gedefinieerd voor elk voertuig dat volgens het TPS-systeem wordt gedefinieerd in primaire, directe of route. Wanneer er dieren in het voertuig zijn, is het niet toegestaan om tot stilstand te rijden met een betere gezondheidstoestand voor een van de ziekten. Een voertuig dat positief (5) is verklaard, mag bijvoorbeeld niet naar een klant rijden met een negatieve (1) status. Wanneer het voertuig leeg is, bepaalt de status van de hoogste pick-up de routevolgorde, bijvoorbeeld: Pick-up (1) -> Delivery (5) -> Pickup (1) -> Delivery (3) -> Delivery (4) -> Pickup (3) -> Delivery (5).

State-of-the-art technologie biedt de best mogelijke planningsoplossing

Voor het plannen van veetransport leidt dit tot een hele reeks EU-, wettelijke en transportregels die strikt moeten worden gevolgd. Het is niet ondenkbaar dat dit een reeks uitdagingen met zich meesleept. In dat opzicht kan state-of-the-art technologie in combinatie met IoT (Internet of Things) de best mogelijke planningsmethoden bieden om dit te doen.

Deze innovatieve technologie biedt ongekende mogelijkheden, zelfs just-in-time planning voor dieren voor het transport van fok- en slachtdieren. Omdat dit een zo kort mogelijke transporttijd garandeert, zijn deze mogelijkheden vooral relevant voor het plannen van veeroutes en daarmee om de gezondheid en het welzijn van de dieren te waarborgen. Door de real-time gegevensuitwisseling biedt het de allerbelangrijkste mogelijkheid om te reageren op onverwachte veranderingen in het transport.

Als bijvoorbeeld door omstandigheden de capaciteit van een slachthuis op een bepaald punt niet voldoende is, kan een route opnieuw worden geoptimaliseerd om het vee naar een ander slachthuis te vervoeren om onnodige wachttijd te voorkomen. Hiermee leveren de technologieën van de volgende generatie de kortst mogelijke tijd om vee te vervoeren en hun gezondheid, welzijn en veiligheid te garanderen.

AMCS Intelligent Optimization oplossingen

AMCS Intelligent Optimisation is een state-of-the-art technologie die een complete plannings-, verzend- en uitvoeringsoplossing levert voor het transport van slachthuisdieren. Het systeem houdt rekening met alle toepasselijke wet- en regelgeving die door de EU is vastgesteld. AMCS Intelligent Optimisation biedt een volledig geïntegreerd en end-to-end portfolio van oplossingen voor geselecteerde industrieën zoals de veehouderij. Deze branchespecifieke oplossingen zijn ontwikkeld ter ondersteuning van de AMCS-strategie die gericht is op het stimuleren van omzetgroei, marge-uitbreiding, operationele efficiëntie en duurzaamheid. AMCS maakt die woorden waar met een product- en ontwikkelingsteam van ongeveer 200 mensen, die momenteel 20% van de totale omzet investeren in productontwikkeling.

Deel dit op:

Facebook X LinkedIn

Klaar om te zien wat AMCS voor jou kan doen?

Laat AMCS je laten zien hoe je je activiteiten kunt optimaliseren voor efficiëntie, winst kunt verhogen en je bedrijf kunt laten groeien.

Vraag een demo aan

Meer weten?

Lees hoe AMCS je kan helpen de efficiëntie te verhogen en het dierenwelzijn te verbeteren in onze Gids voor de Transport van Vee.

Lees de industriële gids

Resources

Webinar

Innovaties in de circulaire economie: AI in Grondstoffenbeheer

Evenement

ESG Europe Summit

Blog

De Benchmark Infographic: Een snelle blik op een diep duik in de industrie

Bekijk andere resources

Meer weten?

Lees hoe AMCS je kan helpen de efficiëntie te verhogen en het dierenwelzijn te verbeteren in onze Gids voor de Transport van Vee.

Lees de industriële gids
DEMO

Vraag een demo aan om te ontdekken hoe onze softwareoplossingen groei en duurzaamheid binnen uw organisatie kunnen stimuleren.

Exploreren Carrières Oplossingen Weg Privacy Statement Impressum Blijf op de hoogte Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Volg ons op