Nederlands
Oplossingen Industrieën Succesverhalen Kennisbank Over ons
Contact
Contact AMCSBrochures
Blog juni 2020 Updated december 2023

Wereldwijde aggregatenmarkt zit in de lift

Secundaire en gerecyclede aggregaten zijn potentieel interessante bronnen voor de bouwmaterialenindustrie

Lees de industriële gids

Jan Tønder

Intelligent Optimization Solution Advisor

Secundaire en gerecyclede aggregaten zijn potentieel interessante bronnen voor de bouwmaterialenindustrie

Twee van de grootste kansen voor de aggregatenindustrie zijn de snelle industrialisatie en verstedelijking in zich ontwikkelende economieën en de toenemende megabouwprojecten over de hele wereld.

De toename van investeringen in infrastructuur drijft de druk op de wereldwijde bouw- en bouwmaterialenindustrie op, inclusief de levering van aggregaten, waardoor in sommige regio's de inkoop van gerecyclede en secundaire aggregaten toeneemt.

Aangezien er steeds meer vraag is naar primaire aggregaten, kan de toekomst afhangen van secundaire en gerecyclede grondstoffen.

Aggregaten zijn de meest gedolven materialen ter wereld. Primaire aggregaten worden gewonnen uit 1.300 winningslocaties op het land of uit offshore baggerwerken. Steeds meer gerecycleerde en secundaire aggregaten worden ook gebruikt in de bouwmaterialenindustrie. Secundaire aggregaten zijn meestal bijproducten van andere industriële processen, bijvoorbeeld poedervormige brandstofas en metallurgische slakken.

Gerecycleerde aggregaten worden geproduceerd uit bouw- en sloopafval, wereldwijd een van de meest voorkomende soorten afval. Ze worden geproduceerd in een centrale fabriek of op de bronlocatie, wat bespaart op transportkosten en de milieuvoordelen heeft van minder vrachtwagenbewegingen.

Een andere trend die zich momenteel in de sector voordoet, draagt hiertoe bij, namelijk het gebruik van rolcontainers op meer dan één manier. Dit betekent dat ze eerst worden gebruikt om aggregaten naar bouwterreinen te transporteren en vervolgens om bouw- en sloopafval van bouwterreinen af te voeren, waardoor er een soort hybride bedrijf ontstaat.

Het is een win-winsituatie, waarbij het gebruik van anders lege containers wordt gemaximaliseerd om lege 'ritten' op de weg te voorkomen en daarmee de impact op het milieu te verminderen.

Trends en mogelijkheden voor de aggregatenindustrie

De wereldwijde bouw- en aggregatenmarkt blijft groeien als gevolg van, onder andere, overheidsinitiatieven om economische ontwikkelingen te stimuleren door te investeren in de transportsector en wegenbouwactiviteiten.

Volgens een rapport uit 2018 registreerde de verkoop van bouwaggregaten dat jaar een volume van 47 miljard ton, wat overeenkomt met een waarde van 300 miljard dollar. De auteurs van het rapport ('Global market study on construction aggregates: infrastructure development investments creating opportunities') voorspellen een gunstige ontwikkeling van de markt voor bouwaggregaten met een gestage samengestelde jaarlijkse groei van 6% van 2019 tot 2029.

China blijft een belangrijke afnemer van bouwaggregaten omdat de regering het 13e vijfjarenplan uitvoert en veel investeert in de ontwikkeling van weg- en spoorweginfrastructuur. De infrastructurele groei vindt ook plaats in India, dat waarschijnlijk de snelst groeiende bouwaggregatenmarkt ter wereld zal blijven.

Tegelijkertijd zal de groei van de bouwaggregatenmarkt in de ontwikkelingslanden marginaal blijven met een hoge bevolkingsdichtheid die de vraag naar bewoners in stand houdt.

De wereldwijde toename van het gebruik van gerecyclede en secundaire aggregaten

Aangezien aggregaten het meest gebruikte bulkmateriaal op aarde zijn, is de vraag waar en hoe we de grondstoffen op de meest duurzame manier kunnen verkrijgen. Mijnbouw naar maagdelijk aggregaat ontneemt de natuurlijke habitat en daarmee de natuurlijke flora en fauna.

Aangezien secundaire aggregaten meestal in de buurt van bouwlocaties worden geproduceerd, kunnen bedrijven het aantal voertuigbewegingen en daarmee de brandstofkosten verminderen.

Tegelijkertijd elimineren ze CO2-uitstoot en verlagen ze hun impact op het milieu. Vanwege deze belangrijke voordelen zal 'recycling' waarschijnlijk een opkomende trend blijven in landen als Canada en de Verenigde Staten, volgens het bovengenoemde rapport. In de VS zijn gerecyclede aggregaten bijvoorbeeld goed voor ongeveer 8% van de totale vraag naar bouwaggregaten.

Europa heeft ook duurzame aggregaten in gedachten. De Europese Aggregatenindustrie (UEPG) lanceerde dit jaar haar 2020-visie voor een duurzame aggregatenindustrie.

De UEPG zal zich blijven inzetten voor een milieuvriendelijke en grondstofzuinige winning en productie, een uitstekende gezondheids- en veiligheidsreputatie en een goed nabuurschapsbeleid. Dit gaat hand in hand met gestroomlijnde en slimme regelgeving die een hernieuwde economische en bouwgroei in Europa zal stimuleren. Individuele landen op het continent dragen ook hun steentje bij.

In het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld promootte het Waste and Resources Action Programme (WRAP) het gebruik van aggregaten gemaakt van gerecycleerde en secundaire materialen. Als gevolg daarvan werd aan 25% van de vraag naar aggregaten voldaan door middel van duurzame bevoorrading. Door deze inspanningen was dit percentage drie jaar later gestegen tot 30%.

Zakelijke kansen voor duurzame aggregaten

Het gebruik van gerecycleerde en secundaire aggregaten neemt ook toe in andere landen, zoals Tanzania. Een lopend onderzoeksproject onderzoekt de mogelijkheid om betonpuin te recyclen tot dragende betonblokken voor de bouw.

Het recyclen van betonpuin kan een alternatieve bron van aggregaten zijn, iets waar Tanzania niet bekend mee was. Ongeveer 20% van het puin wordt hergebruikt voor het opvullen van een kuil, fundering en de rest wordt weggegooid. De ervaring uit ontwikkelde landen laat zien dat betonpuin een groot recyclingpotentieel heeft, zoals het produceren van aggregaten voor het stabiliseren van de onderbouw in de wegenbouw.

Nu bedrijven gerecyclede en secundaire aggregaten beginnen in te kopen die voor sommige bedrijven als 'afval' worden beschouwd, is het belangrijk voor aggregatenbedrijven om te kijken naar de zakelijke mogelijkheden van deze ontwikkeling om duurzaamheid te bereiken en een circulaire economie op te bouwen binnen de toeleveringsketen van de bouw.

Deel dit op:

Facebook X LinkedIn

Klaar om te zien wat AMCS voor jouw bedrijf kan betekenen?

Ontdek hoe het AMCS Platform je bedrijfskosten zal verlagen en je winst, klantenservice en operationele efficiëntie zal verhogen.

Vraag uw aangepaste demo aan

AMCS Waste Planner Lite (C&D C&I) Brochure

C&D Afvalinzameling gemakkelijk gemaakt.

Brochure downloaden

Resources

Evenement

RWM 2023

Blog

De Benchmark Infographic: Een snelle blik op een diep duik in de industrie

Webinar

Unveiling the Trends & Benchmarks Shaping the Waste & Recycling Industry

Bekijk andere resources

Wilt u dat wij u bellen?

Vul dit formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op!

Bel me terug.
DEMO

Vraag een demo aan om te ontdekken hoe onze softwareoplossingen groei en duurzaamheid binnen uw organisatie kunnen stimuleren.

Exploreren Carrières Oplossingen Oplossingsbrochures Blogs Privacy Statement Impressum Blijf op de hoogte Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Volg ons op