Based on your current IP address we detected that you will have the best experience with the following settings: country:Nederland language:Nederlands
iStock-165089768.jpg

28 feb 2020

Route-optimalisatie garandeert just-in-time levering kant-en-klaar beton

Real-time plannen met intelligente optimalisatie verzekert voortgang werk op bouwplaats

Route- en bedrijfsoptimalisatie

Kant-en-klaar beton exact op het juiste tijdstip op de bouwplaats aanleveren om te storten. Dat kan met intelligente optimalisatie, een combinatie van slimme technologieën en IoT (Internet of Things). Het optimaliseren van zowel de planning als de routes is essentieel voor de cementindustrie die hoge en specifieke eisen stelt aan levering van kant-en-klaar beton. De state-of-the-art route-optimalisatie van AMCS heeft uitgekiende functionaliteiten voor het leveren van verschillende soorten bouwmaterialen, waaronder kant-en-klaar beton, cement, aggregaten en metaalproducten.

Dynamische planning, distributie en uitvoering 

Kant-en-klaar beton wordt in batches geproduceerd op basis van specifieke receptuur, afgestemd op de verwerking van het materiaal. Het exact op tijd leveren van vrachten is een belangrijke voorwaarde voor het continu-proces op de bouwplaats. Een vraaggestuurde planning is daarvoor van het grootste belang. Als een wagen niet op tijd op de bouwplaats aankomt, vertraagt het werk. Ook wordt de kwaliteit van het beton minder omdat er te veel tijd zit tussen het al gestorte beton en de volgende ladingen waardoor er bijvoorbeeld scheuren kunnen ontstaan.

Bovendien heeft kant-en-klaar beton een korte levensduur en kunnen orders voor levering tussentijds wel 2 tot 20 keer wijzigen. Om het werk op de bouwplaats te kunnen continueren, moeten de betonwagens in een vaste tussentijd aankomen bij voorkeur zonder of beperkte afwijkingen in die aanlevercadans. Om die zekerheid te kunnen bieden, worden meerdere betonwagens vanaf verschillende productielocaties ingepland.

Mocht er een wagen uitvallen, dan kan er in het systeem direct een nieuwe order worden ingepland. Anders gaat het ten koste van de hele levering die aan de order hangt. Het vanuit één systeem kunnen monitoren van alle trucks en productielocaties, en het real-time optimaliseren van routes garandeert dat orders conform afspraak worden uitgevoerd, ook bij onvoorziene veranderingen.

Slimme software voor intelligente optimalisatie

Slimme software voor intelligente optimalisatie biedt de oplossing voor de uitdagingen waar internationale producenten van kant-en-klaar- beton voor staan. AMCS Concrete Planner heeft industrie-specifieke functionaliteiten en is geïnspireerd en ontwikkeld op basis van internationale best practices. AMCS intelligente optimalisatie biedt real-time onder meer dynamische route-optimalisatie, resourceplanning en heroptimalisatie.

AMCS Concrete Planner is een multi-user systeem, een enterprise-ready oplossing met real-time systeemintegratie. Ook heeft deze software-oplossing uitgebreide functionaliteiten waardoor producenten er van zijn verzekerd dat de stortklare mix in een constante stroom wordt aangevoerd zonder dat de leveringen stilvallen. Dit verlaagt de risico’s en verbetert de marges.

Real-time levering en heroptimalisatie op basis van gewijzigde orders

Een order voor 100 kubieke meter kant-en-klaar beton terwijl de maximale truckcapaciteit 10 kuub is? Geen probleem. De order wordt door het systeem automatisch verdeeld over 10 betonwagens die orders in een vooraf geplande tijdsinterval op de bouwplaats afleveren.

De intelligente optimalisatie met AMCS Concrete Planner biedt meerdere andere planningsmogelijkheden, zoals het plannen van orders voor verschillende wagens over meerdere productiefaciliteiten, het plannen op basis van samenstelling van de order in combinatie met de productiemogelijkheden van de productielocaties, en het identificeren van de lading die op kwaliteit moet worden gecontroleerd.

Ook kunnen al geplande orders real-time opnieuw worden geoptimaliseerd als er tussentijds wat wijzigt of als er een spoedorder tussendoor komt. Behalve dat communiceert AMCS Concrete Planner real-time met de GPS-tracker en wisselt het systeem real-time gegevens uit met de boordcomputer of tablet in de cabine, andere voertuigapparatuur en de productielocaties. Mede die uitgekiende combinatie van functionaliteiten, real-time communicatie en automatische data-uitwisseling verzekert de bouwplaats van een gestage stroom van ladingen, ongeacht de grootte.

Optimalisatie van planning en routes voor kant-en-klaar beton biedt voordelen

Producenten van kant-en-klaar beton kunnen door het geavanceerde IT-systeem hun operationele efficiëntie aanzienlijk verbeteren en significant op kosten besparen. Zo kan met de software-oplossing bijvoorbeeld met het zelfde wagenpark het aantal afgeleverde ladingen per dag met 15 tot 25% toenemen. Ook daalt de tijd om orders en beschikbare voertuigen in te plannen met 30 tot 75%. Behalve dat is er veel minder stress op de planning waardoor medewerkers meer tevreden zijn. Verder verbetert ook de service aan klanten aanzienlijk, mede doordat orders binnen de gestelde tijd worden geleverd.

Bewezen voordelen voor Unicon

Unicon behoort tot de Aalborg Portland Group, onderdeel van de Italiaanse Cementir Holding die in Scandinavië marktleider is in de productie van kant-en-klaar beton met ongeveer 80 productielocaties. Met de intelligente optimalisatie van AMCS werd het voor Unicon mogelijk om flexibeler en efficiënter om te gaan met grote orders die vaak tussentijds nog veranderen. Behalve dat biedt het ook een up-to-date totaaloverzicht van alle wagens, ook zijn er voor de levering van de order veel trucks nodig.

Implementatie van het systeem levert het bedrijf meerdere voordelen op. Per dag kunnen 20 tot 25% meer orders worden geleverd met het zelfde wagenpark. Ook zijn er 33% minder medewerkers nodig voor de orderaanname en de planning. Door wachttijden nauwkeuriger te kunnen berekenen, steeg ook de omzet met 1 tot 5%. Bovendien werden de levertijden, een van de kritische prestatie-indicatoren, gehaald waardoor de klanttevredenheid toenam.

bel mij terug