Nederlands
Oplossingen Industrieën Succesverhalen Kennisbank Over ons
Contact
Contact AMCSBrochures
Blog oktober 2018 Updated juli 2023

De wondere wereld van blockchain in de logistiek

Blockchain is misschien de technologie die cryptocurrency ondersteunt, maar voor logistiek is het zoveel meer.

Bel me terug

Wim Hoek

Product Marketing Manager

Blockchain is misschien de technologie die cryptocurrency ondersteunt, maar voor logistiek is het zoveel meer.

Blockchain is de technologie die cryptocurrency ondersteunt, zoals bitcoin.   Het is een soort openbaar grootboek op een openbaar netwerk van computers waar transacties worden geregistreerd. Een andere manier om erover na te denken is als een reeks records, of blokken. Binnen elk blok zijn gegevens. Het laatste blok bevat een hash van het vorige blok. Dat blok bevat op zijn beurt een hash van het blok dat ervoor kwam, enzovoort. Het is een keten van blokken, en het is de hash in elk blok die helpt om de keten onverbeterlijk te maken.

Dus hoe is dit relevant voor de logistiek? 

Blockchain geeft de klant transparantie

Voordat een product u als klant – of uw klanten trouwens – bereikt, gaat het door een behoorlijk scala aan distributeurs, transporteurs, opslagfaciliteiten, enz. Blockchain verlicht het pad. U kunt elk deel van de reis van het product zien voordat het voor uw spreekwoordelijke deur landt.

Met andere woorden, blockchain scheurt de silo's af. Klanten vertrouwen op wat ze kunnen zien. Wanneer ze alles weten over hun product – zelfs waar het vandaan komt, ontwikkelen ze een vertrouwensrelatie met die specifieke entiteit in de toeleveringsketen. Het is niet alleen leveranciersinformatie die klanten ook weten. Blockchain kan laten zien of een bedrijf realistische leveringsverwachtingen biedt voor zijn vrachtwagenchauffeurs.

Transparantie staat gelijk aan betere tracking

Blockchains kunnen op elk punt in het proces worden gevolgd, waardoor bedrijven nauwkeurige informatie kunnen produceren over de levensstijl van een asset, van productiedetails tot leveranciersinformatie. Stel je voor hoe nuttig dit is om de supply chain efficiënter en productiever te maken.

Betere tracking geeft auditors wat ze nodig hebben

De volledige geschiedenis van elke transactie is vergrendeld in elk blok. Dit maakt het voor auditors gemakkelijker om het verhaal van activa en middelen te begrijpen en waar ze er een hebben.

Een ander voordeel: wanneer auditing er niet in slaagt om overbillings of overbetalingen te identificeren, geeft blockchain hen een eindig spoor om te isoleren waar het probleem zich heeft voorgedaan. Bedrijven kunnen zien welke besturingssystemen zijn getroffen en hun processen verbeteren, zodat het niet meer gebeurt.

Accountants kunnen poging tot fraude herkennen

Wanneer je wordt geconfronteerd met bergen gegevens, is het zo gemakkelijk om indicatoren van poging tot fraude te missen, maar blockchain maakt het gemakkelijk om te identificeren. Iedereen - een werknemer, bijvoorbeeld - die in het systeem gaat om gebeurtenissen uit het verleden te wijzigen, zal ook de codering van de gebeurtenis wijzigen. Omdat de gewijzigde codering er zo anders uit zal zien, is het vrijwel onmogelijk om het niet op te merken. Dit maakt poging tot fraude zo gemakkelijk te herkennen – en wie de verantwoordelijke partij is.

Het feit dat blockchain niet patchgebaseerd is, maar een hele reeks gebeurtenissen, maakt het veel veiliger dan veel van de huidige cyberbeveiligingstools.

Tel alles op

Realtime feedback maakt schaalbaarheid mogelijk. Bedrijven kunnen potentiële trends in blockchain identificeren, zodat ze kunnen inspelen op mogelijke veranderingen in de markt.

Van asset tracking tot transparantie, blockchain lijkt ontworpen voor logistiek. Het feit is dat we de diepte van de voordelen van blockchain nog niet kennen, maar in een verbonden wereld zal de tijd ons meer vertellen.

Deel dit op:

Facebook X LinkedIn

Klaar om te zien wat AMCS voor jou kan doen?

Laat AMCS je laten zien hoe je kunt optimaliseren voor efficiëntie, je winst kunt verhogen en je bedrijf kunt laten groeien.

Vraag een demo aan

Webinar On Demand: Slimme afvalinzameling op basis van forecasting algoritmes en IoT

Bekijk webinar on demand nu

Resources

Evenement

ESG Europe Summit

Evenement

Innovatie en duurzaamheid voor een circulaire economie

Blog

De Benchmark Infographic: Een snelle blik op een diep duik in de industrie

Bekijk andere resources

Klaar om uw digitale reis te beginnen?

Blijf op de hoogte door je nu aan te melden voor onze nieuwsbrief!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
DEMO

Vraag een demo aan om te ontdekken hoe onze softwareoplossingen groei en duurzaamheid binnen uw organisatie kunnen stimuleren.

Exploreren Carrières Oplossingen Weg Privacy Statement Impressum Blijf op de hoogte Schrijf je in voor onze nieuwsbrief Volg ons op